– Möller 25jr priester 1930


<=terug   [jubilea]   verder=>

PASTOOR MÖLLER 25 JAAR PRIESTER 1930

Pastoor Möller is geboren te Amsterdam op 29 mei 1882. Voornamen: Johann Bernardus Wilhelm Maria. In 1894 trok hij naar het Klein Seminarie Hageveld, te Voorhout. In 1900 ging hij naar het Groot Seminarie te Warmond. Op 15 augustus 1905 werd hij door de bisschop van Haarlem, Mgr. Callier, tot priester gewijd.
Van oktober 1905 tot januari 1909 was hij kapelaan te Lutjebroek (N.H.) en daarna tot en met december 1912 in de St. Marthaparochie te Den Haag. Van 1913 tot en met januari 1925 was hij rector van het gesticht Groenestein in Den Haag.
Vervolgens werd hij benoemd tot pastoor van de H.Hartparochie, met als voornaamste taak: het bouwen van een nieuwe kerk. Behalve pastoor was hij voorzitter van de St. Willibrordusstichting (toendertijd: twee middelbare scholen, 10 lagere scholen en 2 bewaarscholen.) Hier hield hij zich onder meer bezig met de stichting van nieuwe scholen in het uitbreidende Schiedam.
Karaktereigenschappen die hem worden toebedicht zijn: joviaal, ijverig, optimistisch, geestdriftig, sociaal voelend, iemand die makkelijk (s)preekt. Hij wordt ook neergezet als een intellectueel, wiens preken het bevattingsvermogen van de gemiddelde parochiaan te boven gaat, een dichter, een bestuurder.
Pastoor Möller is in 1944 overleden. Ingewijden meldden dat hij het besturen van de Gorzenparochie een zware taak vond, die veel van hem heeft gevergd.

Op de voorpagina van een speciale uitgave in grootformaat van De Gorzenklok (jrg.4, nr.33) van 17 augustus 1930 schrijft burgemeester H. Stulemeijer van Schiedam over het 25-jarig priesterfeest van pastoor Möller. Hij doet dat in bewoordingen die geheel passen in de tijdsgeest van de jaren 30.

Het zilveren priesterfeest van pastoor J.B.W.M. Möller in de Gorzen.

     De katholieken in de Gorzen zullen voorzeker het zilveren priesterfeest van hun pastoor op schitterende wijze vieren, omdat zij Gorzenaren zijn.
     De bewoners van de Gorzen vormen van oudsher onder de Schiedammers een afzonderlijke groep, zooiets als een zelfstandige stam met eigen zeden en gewoonten en met bijzondere, kenmerkende eigenschappen.
     Een dier eigenschappen is, dat zij hun voormannen steeds op voortreffelijke en prijzenswaardige wijze waardeeren, erkennen en hoogachten.
     Het zilveren priesterfeest van hun pastoor zullen de katholieke Gorzenaren voorzeker gretig aangrijpen als een prachtige gelegenheid om hun voorman, hun pastoor Möller te doen blijken van hun hoogachting, hun eerbied, hun liefde en hun aanhankelijkheid.
     Maar niet alleen de katholieke Gorzenaren, doch geheel katholiek Schiedam zal op 17 Augustus a.s. zich opmaken om den grooten voorganger der katholieken in de Gorzen te huldigen.
     Immers pastoor Möller’s priesterlijke ijver en toewijding worden niet beperkt door de grenzen van zijn parochie.
     In tal van stichtingen en instellingen van godsdienstig en sociaal nut, wier werking zich uitstrekt over geheel Schiedam, staat pastoor Möller aan de spits.
     Redenen te over dus voor geheel katholiek Schiedam om op 17 Augustus met de katholieke Gorzenaren hand aan hand te gaan bij de huldiging van den pastoor van de Gorzen bij gelegenheid van zijn zilveren priesterfeest.
     De katholieke Gorzenaren hebben het recht en zeker ook den plicht om op 17 Augustus vooraan te staan en vóór te gaan bij de huldiging van hun pastoor en hun pastoor te toonen hoe dankbaar en erkentelijk zij hem zijn voor al de offers van zelfopoffering en toewijding, voor al den arbeid, voor al de inspanning en voor al de liefde, welke hun pastoor aan zijn, hem zoo dierbare, parochianen heeft geschonken.
     Der traditie getrouw zullen de katholieken in de Gorzen op 17 Augustus toonen hoe zij als diep geloovige volgelingen en als gehoorzame en aanhankelijke kinderen hun voorganger en vader eeren en beminnen.
     En geheel katholiek Schiedam zal met de katholieke Gorzenaren zich vereenigen in dankzegging tot God en in een vurige bede, dat deze hartelijke, gevoelvolle, geestdriftige en ijvervolle herder en stoere sociaal werker tot in lengte van jaren voor Schiedam moge behouden blijven tot geestelijk en tijdelijk welzijn niet alleen van de katholieke Gorzenaren, maar ook van geheel katholiek Schiedam.
Schiedam 1930, feestdag van den
Heiligen Alphonsus van Ligori.
                                                            H. STULEMEIJER,
                                                    Burgemeester van Schiedam.

Kapelaan Leesberg schrijft over pastoor Möller in De Gorzenklok (jrg.4, nr.33) van 17 augustus 1930.

Zijn “blijde incomste” in de Gorzen.

     “Wees zoo goed en geef in uw kwaliteit van eersten kapelaan een kleine bijdrage met een bijzondere typeering van den Jubilaris” – met deze woorden werd ik beleefd maar dringend (de tijd stond er bij) uitgenoodigd iets te schrijven over Pastoor Möller.
     Ja, ik ben zijn eerste kapelaan geweest, maar het heeft niet zoo lang mogen duren, want na een jaar was ik weer weg. Toch wil ik het probeeren en den Hoofdredacteur geen slapeloozen nacht bezorgen.
     ’t Was een dag van spanning toen de groote brief uit Haarlem moest komen en eindelijk omstreeks twee uur…… de post……. de brief uit Haarlem……. Pastoor Warnink begrijpelijk ’n beetje zenuwachtig…… waarheen?……. Achthuizen……. een mooi plaatsje…… Wie komt er hier?…… Rector Möller uit Den Haag. Ja, het stond er, de groote werker in het sociale leven komt naar de Gorzen, te midden van een arbeidende bevolking.
     Wij kenden elkander, ik was al eens bij den Rector geweest, ja zelfs de eer gehad bij hem te mogen eten. Nu werd hij mijn pastoor. ’t Zou best gaan.
     Lang wachten behoefden we ook niet, want reeds om vijf uur stopte er een auto en daar stond de nieuwe Herder. ’t Was even zoeken geweest, zoo’n gewoon huis, heelemaal niets pastorie-achtig, maar toch was het nu zijn huis.
     De deur open en ja toen even pratenen dan het huis zien.
     Dat nauwe gangetje met een fiets…… een spreekkamer voor hoogstens twee personen…. en dan nog een kamer voor vier doeleinden: huis-studeer-zit-eetkamer. Dan naar boven: niet veel ruimer, één hoog achter de kapelaanskamer met onvrij balkon, nog twee kamertjes en dat alles voor een oud-Rector uit reuzen gesticht Groenestein.
     Toen naar de Kerk, het houten kerkje uit de Gorzen; het viel mee van binnen. En dat alles in de Gorzen van Schiedam.
     De Gorzen…… ja, zoo’n achterafwijk van Schiedam, maar de Gorzenaren Pastoor, die kent u nog niet. En met die gedachten vertrok de nieuwe Pastoor om Vrijdags na een week terug te keeren en nu voor goed.
     Ik zie nog dat gezicht. De Pastoor meende natuurlijk in een heerlijken rommel te zullen komen, maar mis hoor, alles aan kant en heel het huis in orde. Nu kon de Herder beginnen.
     De menschen moesten er eerst weer even aan wennen, maar dat gaat altijd zoo met een nieuwen Pastoor, ’t is altijd anders als te voren.
     Maar ’t viel mee. De geweldige bleek al dadelijk iemand te zijn, die de voetstappen van Pastoor Warnink wilde maar ook kon drukken en al was het afscheid zwaar geweest, de nieuwe Herder won onmiddellijk de sympathie van zijn kudde.
     Zijn preeken, ja dat was iets ongehoords; ’t mocht wel eens wat erg geleerd zijn, maar men voelde toch, dat hier niet alleen de geest doch ook het hart sprak.
     En toen kwamen de plannen voor den bouw en werd het de groote bouwheer. Heerlijk zoo’n kamer met teekeningen en dan een meter (liefst een gewone centimeter) en dan werkte de jubilaris aan zijn groote ideaal. Pastoor Warnink had het geestelijk huis van God gebouwd door de zielen, hij zou nu een stoffelijken tempel aan de Gorzen schenken. En deze staat er nu en predikt iederen dag de grandioosheid van Pastoor Möller voor de neen voor zijn Gorzen.

                                                            AUG. LEESBERG, pr.


Pastoor J.B.W.M. Möller (Bernard)

In dezelfde jubileumuitgave van De Gorzenklok (jrg.4, nr.33) van 17 augustus 1930, wordt het feestprogramma gepresenteerd.

REGELING VAN HET FEEST.
(Officieel.).
ZATERDAG 16 AUGUSTUS.
     Biechthooren des morgens van 7-10 uur en ’s middags van 3-7 uur. Daarna is er geen gelegenheid meer om te biechten.
     Alle parochianen worden vriendelijk uitgenoodigd bij “de blijde incomste” van onzen zilveren Jubilaris tegenwordig te zijn.
     Men moet vijf minuten vóór acht uur in de kerk aanwezig zijn.
   Te circa 8 uur wordt de Zeereerw. heer Pastoor onder klokgelui plechtig in de kerk ontvangen en door de bruidjes naar het priesterkoor geleid, terwijl alle parochianen staande het welkomstlied zingen (men raadplege het programmaboekje).
     Vervolgens zal de Eerw. Voorzitter van het Feestcomité een welkomstrede uitspreken in naam van ons allen, en het parochiegeschenk worden aangeboden.
     Daarna plechtig Lof, waaronder wordt gezongen: “O Sacrum” van J.A. Scholte, “Magnificat” van Ludovico Viadana, Salve Regina, Tantum Ergo van W.P.H. Jansen.
     Te 9 uur serenade vóór de Pastorie door de Harmonie “St. Ambrosius”.

ZONDAG 17 AUGUSTUS.
     Plechtige viering van het zilveren Priesterjubilé.
     De H.H. Missen zijn te 7, half 9, half 10 uur. De H. Mis van half 10 is uitsluitend voor de schoolkinderen, die onder de H. Mis zullen communiceeren. De kinderen moeten te kwart over 9 uur in de kerk aanwezig zijn.
     Onder de H.H. Missen schaalcollecte voor de sieraden der kerk, bijzonder in uwe milddadigheid aanbevolen.
     Te half 11 uur zal de Zeereerw. Jubilaris de Solemneele Hoogmis opdragen waaronder predikatie.
     Gezongen wordt de Missie van A. Lotti, en Credo III (Gregoriaansch) door alle aanwezige geloovigen.

Receptie.
     ’s Namiddags te 2 uur officieele Receptie imn het Parochiehuis uitsluitend toegankelijk voor de genoodigden. Te kwart voor 2 uur komen de verschillende afgevaardigden der corporaties uit de parochie bijeen.
     Te 3 uur worden de deuren geopend voor alle parochianen en belangstellenden, die alsdan gelegenheid hebben den Pastoor te feliciteeren.
     Men houde zich stipt aan de wenken der orde-commissarissen.

Danklof.
     ’s Avonds te half 8 uur plechtig Lof met “Te Deum.”
     Kort dankwoord van den Jubilaris.
     Na het Lof Feestlied (zie programmaboekje).
     Maandag, Dinsdag, Woensdag (18-20 Augustus) Jubileum-uitvoeringen voor de Parochianen in het gebouw van den R.K. Volksbond. Opgevoerd zal worden het Mysteriespel “Beatrijs” in vier tafereelen. Aanvang 8 uur precies.
     Voor de bespreking der plaatsen raadplege men het programmaboekje.
     Het Kinderfeest wordt gehouden op Donderdag 4 September.
Eventueele veranderingen worden U mondeling bekend gemaakt.
     Feestnummer alleen verkrijgbaar bij den heer J. Schippers, Strijensche straat 16, tegen den prijs van 10 cent, dus niet aan de Pastorie.


<=terug   [jubilea]   verder=>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *